poniedziałek, 9 września 2013

Kolejne przyprawy Skworcu

Witam wszystkich bardzo serdecznie:) Dziękuję za komentarze pod poprzednim postem:) Dziś chciałabym Wam przedstawić ostatnie już przyprawy z firmy Skworcu, jakie dostałam to przetestowania:)
1. Obsypka Kaukaska

Skład: grys warzywny(marchew, papryka czerwona, pasternak), sól, glutaminian sodu, chili mielone, gorczyca biała, kminek, natka pietruszki
Cena: 1,45 za 50 g 
 Moja opinia: Bardzo fajna przyprawa, o łagodnym aromacie i łagodnym, acz wyrazistym smaku.  Bardzo pozytywnie się nią zaskoczyłam, bo składa się z bardzo dużych kawałków suszonych warzyw. Nadaje się do praktycznie wszystkich dań-  ja nią przyprawiam zupy, sosy, jest tez świetna posypką do mięs pieczonych lub grillowanych.. Składniki świetnie ze sobą współgrają, nadając tym samym potrawom przyjemnego warzywnego aromatu. Podoba mi się,ze jest w niej kminek, bo osobiście bardzo go lubię:)
2. Przyprawa bosforska

Skład: sól, glutaminian sodu, cukier, czosnek, papryka słodka, cebula, gorczyca, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, marchew, majeranek, oregano.
Cena: 1,85 za 50 g
Moja opinia: Genialna przyprawa, pachnie i smakuje nieziemsko! Podoba mi się tak duża ilość składników w jednej przyprawie( a komponują się ze sobą idealnie)- dzięki nim potrawy są bardzo aromatyczne. Ta przyprawa nadaje się do przyprawiania praktycznie wszystkich dań- przez sosy, po wszelkie rodzaje mięs, przyrządzanych na wszelkie możliwe sposoby:) W smaku jest delikatnie pikantna. Ja z tej przyprawy bardzo często  robię marynatę do kotletów schabowych, nadaje się do tego idealnie, mięso jest niezwykle aromatyczne:) Ale i nacieram nią mięso przed np. pieczeniem. Polecam bardzo serdecznie:)
3. Sól czarna Kala Namak

Cena: 2,49 za 100 g
Moja opinia: Jest to przyprawa dość ciekawa, o jej niezwykłych właściwościach możecie przeczytać tu .  W oczy rzuca się jej beżowy kolor. W zapachu i smaku daje się wyczuć bardzo wyraźny aromat gotowanych jajek. Jest przyprawą dość ostrą. Stanowi nie tylko świetny konserwant, ale wspaniałą przyprawę do ostrych sosów, dipów. Dodawałam ją równie z do faszerowanych jaj, co podkreśliło smak jajek jeszcze bardziej. Świetna jest również do tofu. Bardzo polubiłam się z tą przyprawa, często dodaję ja nawet do kanapek:) Polecam zwłaszcza osobom mającym problemy ze zgagą i wzdęciami:)

Z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować panu Markowi, za możliwość przetestowania ich produktów:) Wiem, że będę do nich powracać nie raz:)
Pozdrawiam i życzę miłego dzionka:)

10 komentarzy :

  1. Te przyprawy nie dla mnie :) staram się unikać przypraw które w składzie mają GLUTAMINIAN SODU !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda tylko, że tak ciężko jest dostać przyprawy, które by go nie zawierały:)

      Usuń
  2. Zaintrygowała mnie zwłaszcza sól czarna Kala Namak. Nie słyszałam o takiej przyprawie więc chętnie bym ją przetestowała i spróbowała. Może gdzieś uda mi się ją kupić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sól czarna to dla mnie ciekawostka:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dość ciekawe te przyprawy, ale właśnie ciekawe jaki smak mają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i nazwy tych przypraw są niezwykłe !

    OdpowiedzUsuń
  6. jak patrze na te przyprawy to robie się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale nazwy:) brzmią bardzo smakowicie:9 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń